Paimion Parantola

Opintoretkemme toinen osa viime viikolla oli käynti Paimion Parantolassa. Saimme mahtavan kierroksen jossa perehdyttiin hyvin arkkitehtuuriin, väreihin ja yksityiskohtiin ja hiukan Alvar Aallon elämään ja parantolan suunnitteluun.

Paimion parantola

Paimion parantola on vuonna 1933 valmistunut alunperin tuberkuloosi parantolaksi. Alvar Aalto suunnitteli parantolan funktionalistiseen tyyliin. Paimion parantolassa on paljon asioita joita siihen aikaan Suomessa pidettiin ihan hulluina ideoina. Esimerkkinä tästä kirjastoa kannattelevat ketjurakenteet pylväiden sijaan sekä parantolan vesitorni. Tärkeimpinä asioina Aalto piti ympäröivän luonnon läheisyyttä sekä pölyttömyyttä ja hygieniaa. Pölyä vastaan taisteltiin monella eri tavalla. Pölyä keräävät lamput laitettiin lasikupujen sisälle, patterit olivat seinän myötäiset ja kasvit olivat erillisissä ikkunaväleissä. Ikkunoita oli paljon ja ne olivat suuria, jotta saatiin sisällekin vaikutelma luonnossa olemisesta.

1960 luvulla sairaalaa alettiin muuttamaan normaaliksi sairaalaksi, ja muutoksien myötä osa alkuperäisyydestä on menetetty. Osa alkuperäisistä huonekaluista on edelleen käytössä, ja parantolasta löytyy osia joita on pyritty remontoimaan alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Terveydenhoidollisiin tarkoituksiin parantolaa käytettiin vielä 2015 asti. Nykyään tiloissa toimii MLL. Lisäksi parantolaan voi varata 90 minuutin esittelykierroksia eri teemoilla. Suosittelen käymään, kierros oli erittäin mielenkiintoinen.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s